Onderzoek

Onderzoek

In het kader van het iTOB-project wordt er praktijkgericht onderzoek gedaan naar het proces van ontwikkeling van iTOB-beleid, de bijhorende aanpak en tools, als ook naar de uitkomsten waar het om de professionele ontwikkeling van de deelnemende docenten gaat. Het onderzoek omvat:

  • Enquêtes over de rol van meertaligheid in het onderwijs op Bonaire
  • Startformulieren van alle deelnemende scholen
  • Schoolbezoeken
  • Lesobservaties

Naast het doen van onderzoek, vinden er ook regelmatig gesprekken plaats met de iTOB-werkgroep, zijn er scholingen van docenten en vinden er inspiratielezingen plaats.
De figuur hieronder visualiseert hoe de ambities met betrekking tot de ontwikkeling van de iTOB-aanpak onderzocht worden en tot kennisopbouw kunnen leiden over inclusief taalonderwijs op Bonaire. De ovalen in verschillende kleuren staan voor zogeheten ‘sprints’, een term uit de veranderkunde, die korte deelstudies van twee à drie maanden beschrijft, waarin concrete vragen, knelpunten of kernthema’s worden geïdentificeerd, en waarin oplossingsrichtingen worden verkend en beproefd. Na elke sprint wordt bepaald of een nieuwe sprint wenselijk is (in een iteratief proces). Daarnaast worden ervaringen, bevindingen en middelen (o.a. lesmateriaal en instrumenten) als resultaat van sprints met andere scholen gedeeld om zo samen kennis op te bouwen.

Figuur 1 – Onderzoeksdesign van iTOB

De volgende sprints zijn gepland in het kader van het iTOB-traject:

Jaar 1:

  • Sprint 1 – bewustwording, behoeftes in kaart brengen en gezamenlijke projectweek “ik ben meertalig / mi ta multilingual”
  • Sprint 2 – experimenteren met CLIL en translanguaging op de scholen
  • Sprint 3 – evaluatie gesprek op de scholen met directie, werkgroeplid en andere betrokkenen. Daarnaast voortzetten experimenten met CLIL en translanguaging op de scholen.

De onderzoeksactiviteiten zijn geïnformeerd door:

1) de principes van research-practice partnershipsbij de vorming en werkwijze van de stuur- en werkgroep (Penuel & Gallagher 2017),

2) cycli (de ovalen!) van ontwerpgericht onderzoek in het kader waarvan er op theorie gestoelde, innovatieve ideeën worden ontwikkeld en beproefd (Gravemeijer & van Eerde 2009), en

3) veranderkunde (Tjepkema et al., 2016).