Visie en missie

Visie en missie

De kinderen op Bonaire groeien op in een meertalige omgeving. Voor de meeste leerlingen is het Papiaments hun moedertaal, terwijl ze op school les krijgen in het Nederlands. Door migratie zijn er ook steeds meer leerlingen van andere taalachtergronden die zowel Papiaments als Nederlands moeten leren. Nederlandse leerlingen staan voor een uitdaging als ze het Papiaments willen leren. Daarnaast wordt de Engelse taal steeds meer gehoord op het schoolplein en zijn leerlingen actief bezig met verschillende talen via sociale media. Bijna alle leerlingen hebben dus dagelijks te maken met meerdere talen. Het bieden van goed onderwijs in deze context is geen eenvoudige taak. Leraren doen hun best om alle leerlingen tegemoet te komen, maar missen soms de juiste kennis en handvaten. Er is behoefte aan een gestructureerde aanpak op het gebied van meertaligheid ter ondersteuning van zowel leraren als leerlingen.

Deze unieke situatie op Bonaire vraagt om een specifiek taalbeleid en om vernieuwing in het onderwijs. Binnen het project van Inclusief Taalonderwijs Bonaire (iTOB) staat het creëren van een inclusieve taalomgeving centraal. Waar voorheen weinig tot geen aandacht werd besteed aan de moedertaal van leerlingen bij het leren van het Nederlands, wil iTOB juist een brug slaan vanuit het volledige taalrepertoire van een leerling naar de doeltaal. De rijke kennis die leerlingen hebben van hun moedertaal en andere talen wordt strategisch ingezet om de doeltalen en kennis te verwerven.

Via dit project zorgen we ervoor dat talen elkaar versterken in plaats van vervangen. We bereiden scholen en leraren voor om op structurele wijze om te gaan met meertaligheid in de school en de klas. Dit geldt niet alleen voor het Nederlands als doeltaal, maar ook voor andere doeltalen op school, zoals Papiaments en Engels. Daarnaast werken we aan een veranderde houding ten opzichte van taalonderwijs. Samen met de scholen streven we naar een verschuiving van een technische manier van taalonderwijs naar een interactieve manier die gekoppeld is aan een actuele aanpak. Ook werken ernaartoe om een schoolomgeving te creëren waarin alle talen worden geaccepteerd en gewaardeerd. Het doel van iTOB is om samen met de scholen meertaligheid binnen het onderwijs te benutten met het oog op het studiesucces van de leerlingen.

Samenwerking met de andere Caribische-Nederlandse eilanden vormt ten slotte een belangrijke pijler binnen dit traject. De meertalige onderwijscontexten van Aruba, Bonaire en Curaçao lijken immers op elkaar. Kennis en ‘good practices’ onderling delen zal dit traject versterken.